بایوس (bios) چیست؟
بایوس چیست؟
کلمه بایوس (BIOS) مخفف عبارت Basic Input/Output System به معنای "سامانه ورودی/خروجی پایهای" است
بایوس یک سفت افزار است که در داخل یک تراشه بر روی همه مادربرد ها در کامپیوتر و لپ تاپ و مودم و تلوزیون و... قرار دارد. سفت افزار یا فریم ویر به برنامههای سطح پایین تقریباً ثابتی گفته میشود که در چیپهای الکتریکی ذخیره شده و معمولاً کنترل آن دستگاه را بر عهده میگیرند.
سفت افزار BIOS فقط خواندنی است به همین دلیل به آن ROM BIOS نیز گفته میشود. توجه کنید که حافظه فقط خواندنی هم تحت شرایطی مانند آپدیت کردن و ... قابل عوض شدن است. زمانی که کامپیوتر و لپ تاپ و مودم و تلوزیون و... را روشن میکنید، بایوس وارد عمل شده و همان طور که از نامش پیداست، انواع خروجیها و ورودیها را تشخیص داده، مدیریت کرده و آنها را تست میکند. پس از تست کردن نوبت به آن میرسد که سیستم عامل را راه اندازی کند. این کار با تشخیص دادن رکورد راه انداز اصلی (MBR) روی حافظه تنظیم شده (حافظهای که در بایوس تنظیم میشود تا بوت از طریق آن حافظه انجام گیرد. مثل هارد دیسک ها، فلش مموریها و ...) انجام میگیرد.
وظایف بایوس در لپ تاپ و کامپیوتر چیست؟
همانطور که گفته شد، بایوس کارهای ابتدایی برای راه اندازی سیستم را انجام میدهد. این کارهای ابتدایی همان وظایف بایوس هستند که تعدادی از آنها عبارت اند از:
* Power On Self Test (به اختصار POST): بایوس قطعات سخت افزاری را قبل از راه اندازی سیستم عامل تست و آزمایش میکند تا از سالم بودن و کارکردن صحیح آنها مطمئن شود. درصورت وجود مشکلی در قطعات سخت افزاری (مثلاً نصب نبودن RAM) این خطا توسط بوقهایی که به Beep معروف اند به کاربر اطلاع داده میشود.
* درایوهای بایوس: درایوها رابط بین سخت افزار و نرم افزار هستند. بایوس نیز با استفاده از درایوهای سطح پایین امکان کنترل سایر قطعات و ورودیها مانند کیبورد را فراهم میکند. به این ترتیب امکان کنترل کردن قطعات و آماده سازی آنها فراهم میشود.
* راه اندازی سیستم عامل: مهمترین وظیفه بایوس. بایوس با استفاده از رکورد راه انداز اصلی (MBR) موجود در حافظههای جانبی، کنترل سیستم را به سیستم عامل میسپارد. این فرایند آخرین کاری است که بایوس هنگام روشن کردن کامپیوتر انجام میدهد. بایوس برای این کار به ترتیب حافظههایی که برای بوت شدن اولویت بندی شدهاند را چک کرده و درصورتی که همه چیز مورد تایید باشد (!) سیستم عامل را بارگذاری میکند.
* پیکربندیهای بایوس: بایوس به کاربر این امکان را میدهد که بنابر نیاز وی، تطابق و هماهنگی قطعات، کارایی و عملکرد سیستم، تنظیمات پایهای سخت افزارها را انجام دهد. برای مثال کاربر میتواند برای حافظههای مختلف اولویت بوت شدن را تنظیم کند، ماژول صدای Onboard، کنترلر USB را تنظیم کند، درگاههای مختلف از جمله درگاه موازی و سریال را پیکربندی کند، درصورت نیاز منابع را Overclock کند و ... . این کار با استفاده از رابط بایوس یعنی Setup انجام میگیرد.
فعال کردن بایوس سایر قطعات: ممکن است فکر کنید که بایوس خودش به تنهایی عمل آماده سازی را انجام میدهد اما اگر دقت کنید، برای مثال انواع مختلفی از کارتهای گرافیک با درایوهای مختلف وجود دارد. گنجاندن این همه درایو در بایوس تقریباً غیرممکن است. IBM با یک ایده عالی این مشکل را برطرف کرد؛ نصب کردن یک بایوس دیگر روی کارتهای اضافی از قبیل کارت گرافیک. به این ترتیب بایوس مادربورد فقط بایوس کارت گرافیک را شناخته و آن را فعال کرده و ما تصویر را از طریق آن بایوس هنگام روشن کردن کامپیوتر بدست میآوریم.
کنترل قطعات سخت افزاری: این مورد یکی از مهمترین وظایف بایوس است. بایوس با استفاده از درایوها و پیکربندیهای خود، منابع سیستمی را کنترل میکند. این کنترل ابتدایی و پایهای بوده و صرفاً به معنای بالا بردن کارایی نیست.
وظایف اصلی بایوس چیست؟
1- روشن کردن سیستم
2-تست قطعات
3-کنترل دمای فن
4-تصویر دادن یا ندادن
5-اجازه نصب یا نصب نکردن داریور و سیستم عامل و....
6-و.... به صورت کلی بایوس مغز دوم هر مادربردی بعد از سی پی یو میباشد
هیچ مطلبی یافت نشد