رم (RAM) چیست و چند نوع دارد؟

حافظه  رم (RAM) مخفف سه کلمه Random Access Memory است. بدین معناست که اطلاعات به ‌صورت تصادفی در این حافظه ذخیره می‌شود. نحوه کار رم به این صورت است که اطلاعات از CPU ابتدا وارد RAM شده و تا پایان پردازش داخل رم نگه‌داشته می‌شود، زیرا رم لپ تاپ و کامپیوتر می‌تواند سرعت خود را با CPU هماهنگ کند ولی هارد قابلیت این کار را ندارد. پس درواقع وجود RAM برای بالا بردن سرعت پردازش CPU لازم و ضروری است.

  

به‌ طورکلی رم‌ها یا همان حافظه در دو دسته تقسیم‌بندی می‌شوند؛

* رم آنبرد :

  

رم هایی هستند که با لحیم به مادربرد سیستم متصل شده‌اند. که معمولاً در نزدیکی اسلات های رم قرار دارند. سیستم‌های نسل جدید و گران‌قیمت از رم های آنبرد استفاده می‌کنند.

* رم غیر آنبرد :

  

رم هایی هستند که از طریق اسلات که به مادربرد متصل می‌شوند. که در ادامه به معرفی و تشریح کامل رم های غیرآنبرد می‌پردازیم.

  

مشخصه‌های شناسایی رم های غیرآنبرد در کامپیوتر و لپ تاپ :

  

برای شناسایی RAM ها ۴ مشخصه مهم وجود دارد که در ادامه به تعریف این مشخصه‌ها می‌پردازیم؛
  
1• نوع یا نسل
  
2• حجم
  
3• ولتاژ
  
4• سرعت (فرکانس)
  
  

معرفی نسل‌های مختلف رم در لپ‌تاپ و کامپیوتر :

  

* (DDR،DDR2،DDR3،DDR3L،DDR4)
  
DDR : مخفف Double Data Rate هست، بدین معنی می‌باشد که انتقال اطلاعات دو برابر sd رم ها است. درگذشته که این فناوری وجود نداشت و اطلاعات فقط در یک لبه کلاک پالس منتقل می‌شدند و اسم این تکنولوژی SDR (Single Data Rate) بود. در حال حاضر رم های DDR، DDR2، DDR3، DDR3L و DDR4 در بازار موجود هستند ولی رم های نسل 1 یعنی DDR تقریباً منسوخ‌شده است و استفاده بسیار کمتری دارند و در بازار به‌سختی یافت می‌شوند. از نسل 1 تا نسل 4 یعنی (pc) DDR به DDR4 (pc4) تمامی مشخصه‌ها بهتر می‌شوند. سرعت، بهینه‌سازی توان مصرفی و پهنای باند در رم‌ها رفته‌رفته بهبودیافته است. 
  

حجم یا مقدار ظرفیت رم :

  

تراشه‌هایی که در RAM وجود دارد، دارای سلول‌هایی است که اطلاعات را به‌صورت موقت در خود نگه می‌دارند و این سلول‌ها در تعداد محدودی هستند. ظرفیت رم درواقع میزان حجم همین سلول‌ها است و ظرفیت تراشه‌های این ماژول را نشان می‌دهد. امروزه مقدار رم لپ تاپ ها و کامپیوترها را با واحد گیگابایت میگویند.
  

ولتاژ رم :

  

تفاوت دیگری که رم ها با یکدیگر دارند در میزان ولتاژ تراشه‌های رم است، عموماً با پیشرفت این تراشه‌ها در نسل‌های بالاتر، ولتاژ رم ها کاهش می‌یابد و درنتیجه ولتاژ مصرفی دستگاه کمتر می‌شود.
  
  
  

فرکانس (باس) رم :

  

فرکانس درواقع همان سرعت پردازش اطلاعات در CPU، رم و کارت گرافیک است. فرکانس بیشتر یعنی کلاک پالس بیشتر و کلاک پالس بیشتر یعنی سرعت پردازش بیشتر. در هر کلاک پالس، بخشی از یک دستورالعمل پردازش می‌شود. به‌عنوان‌مثال CPU می‌خواهد دستوری را در سلول‌های رم ثبت کند و یا دستوری را بخواند، این دستورات در طول کلاک پالس های پشت سر هم انجام می‌شوند، هرچه این کلاک پالس ها با سرعت بیشتری پشت سر هم بیایند، دستورات سریع‌تر اجرا خواهند شد.
  
سرعت رم یا همان فرکانس رم یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های رم به‌حساب می‌آید که با هرتز Hz بیان می‌شود (مگاهرتز) که در اصطلاح به باس Bus معروف است.
  
  
  
  

تفاوت‌ های بین رم های DDR DDR2، DDR3 ،DDR4 :

  

4 نسل از رم های موجود در بازار برای لپ تاپ ها و کامپیوترها، تفاوت‌های بسیاری دارند. آنها علاوه بر تغییرات ظاهری، ازنظر عملکرد هم پیشرفت چشمگیری داشته‌اند.

  

تفاوت ظاهری بین رم های DDR، DDR2، DDR3 ، DDR4 ;

  

تفاوت اصلی در ظاهر و تعداد پین‌های آنهاست . فاصله بین شکاف در DDR و DDR2 خیلی کم است و تقریباً می‌توان گفت به هم نزدیک‌اند، اما فاصله این شکاف در DDR2 و DDR3 و DDR4 زیاد است و باکمی دقت می‌توانید به‌سادگی تفاوت این ماژول‌ها را تشخیص بدهید. رم‌های DDR3L ازنظر ظاهری مثل رم‌های DDR3 هستند اما ولتاژ و فرکانس های آنها متفاوت است .

  

در چه صورت باید به فکر ارتقا یا افزایش حافظه و رم خود باشیم :

  

اگر سیستم شما سرعت خوبی ندارد و در اجرای برنامه‌ها به کندی عمل کرده یا حتی هنگ می‌کند، می‌تواند مشکل از رم لپ تاپ باشد. گاهی به دلیل نصب برنامه‌های زیاد روی ویندوز، مقدار فضای بیشتری اشغال می‌شود و سیستم شما کند شده و هنگ می‌کند. برای حل این مشکل لازم است که حافظه خود را ارتقا دهید تا بازدهی و عملکرد سیستم شما بهتر شود.

خود سیستم‌عامل ویندوز به‌تنهایی مقداری از حجم رم را اشغال می‌کند و در ویندوزهای جدید این مقدار بیشتر هم می‌شود. گاهی اوقات لازم است که قبل از ارتقا ویندوز خود، حجم رم خود را بیشتر کنید.

البته این نکته را فراموش نکنید که حجم رم شما باید توسط مادربرد ساپورت شود. در غیر این صورت نه تنها سرعت بالا نمی‌رود، بلکه هنگ هم خواهد کرد.

  

نکات مهم برای افزایش سرعت رم در لپ‌تاپ و کامپیوتر :

  

* حافظه‌ های اس اس دی (SSD) می‌توانند تأثیر بسیار زیادی در سرعت اجرای رم داشته باشند. با خرید یک هارد ssd می‌توانید دستگاهتان را به اوج عملکرد برسانید.

برای خرید SSD میتوانید روی کلمه خرید SSD کلیک نمایید و خرید خود را انجام دهید

* برنامه‌های باز در پس‌زمینه ویندوز می‌توانند مقدار زیادی از رم را اشغال کنند. پس برنامه‌های سنگین و بلااستفاده را مدیریت کرده و ببندید.

برای خرید رم میتوانید روی کلمه خرید رم لپ تاپ یا خرید رم کامپیوتر کلیک نمایید و خرید خود را انجام دهید



هیچ مطلبی یافت نشد